2017-11-10
18:00:38

Våga dissa perfekonism

När sverigevädret är grått, tråkigt, regnigt, blåsigt, trist osv får vi lyfta oss själva och lysa som solsken och göra dagen till det bästa vi kan, av dom förutsättningar vi har. För då har man iallafall försökt. Och det är väl ändå det som räknas? Hejdå perfektionism, vi gör vad vi kan för det är det vi kan bäst och det DUGER kan jag lova!

Vi måste lyfta oss själva, men inte genom att få andra att se dåliga ut. Vi måste sluta sträva efter perfektion, för det existerar inte. Det kommer bara leda till att man strävar och strävar och ser inte vad man lyckas med för man är så upptagen med att se vad man misslyckades med, dvs inte tog sig hela vägen dit... till det perfekta. Samtidigt kommer andra se vad du gör medans du är helt upptagen med att sträva efter ditt perfekta mål. Och dom som ser dig, dom blir du förebild till. Dom kommer också vilja sträva. Mamman vill också ha orken att baka bullar och ställa sig och laga storkok en vanlig onsdag efter man har hämtat barnen, eftersom det blir fina bilder i social media och ni äter "husmanskost med en gnutta lyx och hembakat". Pappan vill också ha portföljen och se viktig ut för att han "säkert" precis blivit befodrad till en högre placering på jobbet med tanke på portföljen men också kostymen. Den lilla 14 åriga flickan vill också bära sminket och se vuxen ut. Den 18 åriga killen som precis tagit körkort riskerar att bli av med samma dag, men värst av allt, han riskerar att döda någon och sig själv. Eftersom han vill köra snabbt för killkompisarna i bilen och visa vad han kan. För det är så större delen av resterande trafikanter gör, dagligen, i hela vårt avlånga land, det är ju vi som är förebilden och har lärt killen det. Singeltjejen som är så himla vacker precis för den hon är, hon känner sig ful, tjock, äcklig, som att ingen vill ha henne, för reklamerna på tv, i media, på affischer dom ser inte ut som henne, och dom är hennes förebilder.

Vi alla väljer själva vilka förebilder vi vill ha, men vi väljer inte själva om vi vill bli påverkade eller inte. Vi kanske vill vara lagliga i bilen precis som pappan den 18 åriga pojken övningskört med, men han har påverkats utan att vilja så därför kör han fortare. Mamman till dom två barnen vill laga husmanskost men hon har inte valt att bli påverkad av storkok och bullbak mitt i veckan efter jobb och hämtning. Begreppet lagom Sverige, det är ett bra ord, vart tog det vägen när det kommer till ett mellanstadie eller ett mellanting av perfektionism och "du försökte iallafall". Då existerar det inte längre.
Tänk efter egentligen hur mycket vi påverkas. Allt ska se så fint och ytligt ut. Det ska vara märkes kläder för man skyller på att kvalitén är sämre på "billigare" butiker så som H&M exempelvis. (en liten parantes här bara, LAGOMT är bra, man måste inte köpa märkeskläder, men nej man behöver inte sponsra butiker där barn sitter och jobbar, eller där arbetarna inte har lön ex nyheten om butiken Zara som är i blåsväder just nu för att ha hittat gömda lappar i kläderna om rop på hjälp). Man behöver inte köpa ekologiskt på allt, du gör ett jätte fint jobb för miljön genom att köpa dom varorna du gjort som är ekologiska. Då är vi tillbaka på det där igen med att "se det du har gjort och lyckats med och välj inte att se misslyckandet" exempelvis, bli inte arg eller känn dig misslyckad för att du inte köpa en ekologisk ketchup för den var slut och ni var bara tvunga att ha ketchup just den dagen och därför köpte du en annan. Se det inte som ett misslyckande, som en vara som inte var ekologisk, se det istället som en 99% vinst av alla andra 99 gånger du köpt enbart ekologiskt. Jag tror vi måste öppna upp våra ögon och sluta vara så himla inrutade och inramade på "tvärtom leken". Tänk vad bra alla skulle må om man såg de man lyckats med. För tro mig... Hur misslyckad just DU än känner dig, så kan jag LOVA dig att du lyckas med mer i vardagen än du misslyckas. Små saker som vi av någon anledning tagit för givet.
Du går upp ur sängen - det är ett riktigt stort lyckande. Du kliver upp och förebereder dig för en till dag, du lever... Förstå hur många liv som slocknar på en dag, men du är en av dom som öppnar dina ögon, är inte det en jävla bedrift rent ut sagt? Är inte det något att glädjas över och se lycka i? Nej för vi bittra svenskar vi väljer att se det som "jaha då var det morgon, dags att gå upp precis som jag redan gjort måndag, tisdag, onsdag... och sen imorgon.. usch ja då är det en till tidig morgon"... Och där är vi igen... En tidig morgon... Jag antar att dom flesta som går upp tidigt gör det av tre vanliga anledningar. Antingen är det skola, jobb eller för att du har barn eller djur som väcker dig. Skola, är inte det en fin sak egentligen. Du får gå gratis i skolan i Sverige, du får till och med pengar för det, och kunskap, är inte det att lyckas med sin personliga utveckling? Eller jobb, du får inte bara lön och kan ha mat på bordet och tak över huvudet (för nej där ska vi väl inte nöjda oss med lyckan) nej utan du är viktig (men den känslan spelar väl inte så stor roll), du gör något för samhället (ja men vad spelar det för roll, det gör mig inte viktigare än någon annan). Förstår ni vad jag menar nu? Vad vi väljer att lägga fokus på. Handen på hjärtat, tänk efter nu. Vem av dessa personer är du?

1. Åh nu ringde klockan, dags att gå upp, bara en dag kvar tills helg. Usch vad kallt det har blivit. Nej nu är det frost på bilrutan måste jag skrapa den också nu, det hade jag inte räknat med i tidsplanen. Åker och släpper av barnen, åker till jobbet/skolan. Nej attans glömde matlådan hemma på köksbänken. Jag får köpa något i cafeterian eller äta pedagogiskt på jobbet eller köpa i matsalen på jobbet. Usch då var det spenatsoppa och bakat bröd. Kör hem. Nej jag orkar verkligen inte träna idag, men jag måste jag har ätit så mycket onyttigt denna vecka om kvällarna. Fy vad tjock jag börjar bli. Går och lägger sig och tänker "jaha, dags att sova för att orka en dag till imorgon, för nu var den här dagen slut, vad har jag ens hunnit gjort, känns som jag lever i ett hamsterhjul".

Känner ni igen er? För nu kommer person numer 2. Den som inte strävar efter perfektionism, den som väljer att se lyckan i det som finns framför en.

2. Åh nu ringde klockan, dags att gå upp MEN VAD SKÖNT ATT VECKAN ÄNDÅ GÅR FORT. usch vad kallt det har blivit MEN VAD SKÖNT ATT MAN HAR VINTERKLÄDER OCH KAN VÄRMA SIG. Nej nu är det frost på bilrutan som måste skrapas MEN VAD SKÖNT ATT JAG FAKTISKT HAR RÅD ATT HA EN BIL OCH SLIPPER CYKLA I KYLAN. Åker och släpper av barnen, åker till jobbet/skolan. Nej attans glömde matlådan hemma på köksbänken. Jag får köpa något i cafeterian eller äta pedagogiskt på jobbet eller köpa i matsalen på jobbet. VILKEN BEDRIFT ATT FAKTISKT BARA KUNNA LÖSA PROBLEMET LÄTT, ELLER ATT VI FAKTISKT HAR MÖJLIGHETEN TILL DET. spenatsoppa är inte riktigt min grej men vad härligt att NYBAKAT BRÖD GÖRS PÅ ARBETSPLATSEN/SKOLAN OCH SERVERAS FÄRSKT. DET FINNS FAKTISKT MAT ATT FÅ. Kör hem. Usch är så trött idag jag orkar verkligen inte träna. SÅ JAG VÄLJER ATT LÅTA BLI FÖR INGEN TVINGAR MIG, LYCKA ÄR MER VÄRT ÄN ATT STRESS OCH TVINGA SIG TILL SAKER. JAG STANNAR HEMMA OCH KOLLAR PÅ EN FILM MED FAMILJEN ELLER GÖR NÅGON FORM AV LITE HEMMATRÄNING, MAN KANSKE KAN SPELA TWISTER MED BARNEN, DET BORDE VÄL ÄNDÅ RÄKNAS SOM "TYP" YOGA ELLER...Går och lägger sig och tänker "Jaha då var det dags att sova, för ATT FÅ VILA KROPPEN EFTER EN DAG FYLLD MED INSATTSER FÖR SAMHÄLLET, MATLAGNING I HEMMET, LEKT MED BARNEN, VARIT MED FAMILJEN, GUD VILKEN DAG JAG HAR HAFT EGENTLIGEN OCH NU SKA DET BLI SÅ SKÖNT ATT KRYPA NER I EN SÄNG OCH ETT VARMT TÄCKE. TÄNK DOM SOM INTE HAR DEN MÖJLIGHETEN.

 

Vem är du?

 

Kalla mig bitter (i så fall beror det nog på att jag trycker på ömma punkter och lyfter upp en problematik som finns i vår vardag och som är ett ämne många inte tar upp på tal) men jag själv skulle vilja kalla mig livsnjutare. Jag tänker njuta av att må bra, att ha en säng att sova i, att jag kan vara med familjen, att jag kan ta tid till mina vänner utan att känna "jag måste, jag kan inte, därför att det är skillnad", att jag har en bil, att jag varje dag har vatten i kranen till både mat, hygien, spola osv. Att jag har mat på bordet.

Och nej självklart ska man drömma. Jag säger inte att alla ska sätta sig och BARA uppskatat. Sjävklart ska man drömma om en ny soffa man vill spara till. Men bli inte besviken för att det tar tid och inte kan göras direkt. Förstå vilket i-landsproblem "alltså åg så tråkigt vill ha en soffa men måste vänta i 6 veckor på att ha råd alt på att leveransen ska komma". Men du får ju en soffa eller hur?

Fortsätt lägg ut bilder som du mår bra av, med tapas brickor osv. Sånt är jätte mysigt, för ni har haft orken. Men tänk på att den dagen du ser en bild och känner dig inspirerad och "jag vill också ha det så". Tänk då på det där med att välja förebild dvs "vill också ha det så" men försök träna på det där med att "vi kan inte välja vad vi påverkas av". Lär dig tänka ett steg längre. Tänk istället att "det var mysigt, att hon/han orkade det så här på en torsdag, men åh andra sidan åt vi mysig tapas förra onsdagen och idag har jag faktiskt inte ork". Klart vi påverkas när man dagligen ser bilder man vill eftersträva på sociala medier. Det blir en hetts i vardagen. Men man glömmer bort att det oftast inte är en och samma person som lägger upp det varje dag. Dvs alla har ork olika dagar. Men för den som zappar igenom bilderna tolkas det som att alla andra orkar varje dag utom en själv och då helt plötsligt ser man andra som perfekta och en själv som misslyckad. Men sen kära folket. Allting på bilder är inte som i verkligeheten. En fin bild på ett par som ler och ser lyckliga ut, kan bråka varje kväll. Bilden på barnet som utstrålar glädje, kanske är väldigt sjukt utan att föräldrarna gått ut med det. Lyxmiddagen är kanske skuldbelagt genom att leva på minimum marginal. Bara för att man har bil, hus och allt där till med fina saker, så betyder det inte att det har något värde. Man kanske inte äger bilen själv? Den kan stå på företag, den kan vara på lån osv. Huset eller lägenheten behöver inte heller ägas, det kan vara en stor skuldbeläggning där också med lån upp till öronen, de kan vara en bostadsrätt där du betalar av ditt lån men samtidigt har hyra livet ut,en bild säger inte hela sanningen.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: