2015-03-31
21:05:06

Svar till Millas kommentar

Milla: Kan inte du berätta lite om examensarbetet och varför du inte får g på det? Frågar i all välmening, du måste verkligen inte berätta om du inte vill, så inget illa menat :). Undrar bara för att jag själv ska börja med det nu :)
 
 

Absolut kan jag göra det Milla. 
Ett examensarbete till en början är väldigt inviduellt, och påverkas av många faktorer.
Ex: Den man skriver med, vilket ämne man valt, vilken metod, hur man lägger upp arbetet osv.
 
I efterhand om jag fick välja om hade jag valt ett annat ämne som belyser "upplevelsen av...." samt en narritativ metod. Narritativ belyser lästa självbiografier. Jag hade velat valt det eftersom jag tycker artiklar är svårt.
 
Så där är en faktor till varför jag inte får godkänd, för jag har svårt för artiklar och det krävs så många vid andra metoder.
 
Du/ni kommer få handledning och sedan får ni chansen att komma upp på en opponering tre gånger. missar ni första får ni chansen att komma upp på andra eller tredje. 
För att komma upp på en oppnoering krävs det att handledaren/handledarna tycker att arbetet är av god kvalité. Det finns vissa handledare som inte tycker att arbetet gör det inför tredje opponering, de vissa väljer att göra då är att gå upp utan handledare som det kallas. Med det menas det att handledarnas namn inte får stå med i arbetet på eran första sida. Detta kommer opponeringsledaren att veta om och se på ert arbete vilket då KAN göra att opponeringsledaren läser arbetet med en aning mer kritiska ögon. (det är olika, dom ska inte göra det, men det finns vissa som kan göra det ändå)
 
Efter en opponering får ni 10 dagar på er att ändra eventuella revideringar och sedan skicka in till eran opponeringsledare igen. Dessa 10 dagar är ni utan handledare.
 
Till mitt fall nu (förlåt för långt svar men tänkte om du ville ha lite grund i det hela).
För det första valde jag och J ett svårt ämne. Vi valde att studera sambandet mellan psykisk ohälsa och sömnproblem hos unga. Att beskriva ett samband är svårt (tänk nu på att detta är mina åsikter, det betyder inte att alla tycker detta) då det krävs mycket artiklar, mycket granskning samt att det är två ämnen både ohälsan och sömnen vilket gör att arbetet lätt tappar tråden och uppfattas som rörigt. Vi hade "turen" att komma upp på sista opponering dvs den tredje MED handledarnas godkännande dvs vi fick skriva med deras namn. 

Problemet var att opponeringsledaren tyckte arbetet inte alls var bra det största anledningarna var:
Rörigt, för brett ämnesområde, syftet var klurigt, resultatet blev jätte konstigt samt den största faktorn som varken jag, J eller handledarna uppmärksammat sig på var att INTE EN ENDA artikel var vårdvetenskaplig utan dom var medicinska (kanske hade passat bättre i uppsala haha) skämtåsido, så några tips till dig/er är:

Se till så det är VÅRDVETENSKAPLIGT (ett yttligare tips vid sökande av artiklar kan vara att kolla vart de är puplicerade, dvs står det ex medicin journal = medicinskt, står det journal of nursing = vårdvetenskapligt).
Ett annat råd är välj ett ämne/syfte/rubrik där ni fokuserar på ETT ämne. inte som vi både ohälsa och sömn.
Har ni svårt för artiklar samt engelska, så är ett tips att granska självbiografier på svenska dvs narritativ metod.
 
Vidare på mitt arbete då. Efter jag och J varit på opponeringen så var det svårt att få tid till revideringarna eftersom, kommer man (ett till tips skriv ALDRIG man i uppsattsen) inte upp på första opponeringen så krockar det med eran praktik ni kommer ha i nästa kurs eftersom nästa kurs inte väntar på er. Vilket gjorde att revideringarna blev sisådär. 4 dagar innan inskick av revideringarna till opponeringsledarna valde J att hoppa av. Vilket gjorde det lite extra svårt för mig då jag satt själv med alla revideringarna. Och som du vet så är det då examensarbetet, min praktik, mitt jobb osv så det blev VÄLDIGT mycket för mig. 
 
Jag tog ledigt från praktiken en dag och satt inprincip dygnet runt till sist. Men tyvärr hjälpte det inte. Jag fick inte heller mycket feedback på om jag lyckades uppfylla något kriteri över huvudtaget. Opponeringsledaren ville heller inte läsa längre än till resultatet vilket gjorde det hela väldigt svårt då jag bara har kommentarer nu på halva arbetet. Jag fick tipset av opponeringsledaren att boka möte med mina gamla handledare, Jag bollades fram och tillbaka mellan chefen på HVV, kursanvarig, handledare, opponeringsledare osv. Till sist fick jag till ett möte med handledarna. Jag åkte till Eskilstuna och vi kom fram till att det bästa var att skriva om arbetet helt själv med ny metod och nytt syfte dvs ALLT ska bli nytt. Jag hade då valt narritativ metod och syftet: patienter med självskadebetendes upplevelser av bemötandet i vården.
Satt i helgen och valdet ut vilka böcker jag ska läsa, gjorde en matris för hur jag hittade böckerna osv. Det tog hela min lördag. 
SEN... det jag inte har junnit skriva ut i bloggen var att för 1 timme sedan plingade det till i min telefon och jag fick ett mail. 
I mailet stod det:
 
Hej Mercedés,
 
efter att både *** och jag haft samtal med vår chef *** så måste vi tyvärr avsäga oss handledarskapet. Vi får inte fler timmar och vårt uppdrag är enl. riktlinjerna och vår chef avslutat.
 Ibland kan man få ge ett par timmar till, men fler krävs troligen. Det finns ett skyddsnät eller plan B och det är att du blir tilldelad ytterligare timmar av en annan handledare, och alltså inte behöver registrera om dig på ny kurs. Du kontaktar *** och ber att få ställa dig i kö för ytterligare handledning.
 Rådet är också att du är pragmatisk och fortsätter med det arbete du redan har.
Vi är ledsna över att det blev såhär och förstår din besvikelse.
 
 
Så... Här sitter jag nu. Mitt i smeten där jag inte får skriva om mitt arbete, jag får ingen fortsatt handledning av de som följt mig i processen, osv.
Så helt ärligt känns allt förjävligt. Och med handen på hjärtat vet jag faktiskt inte hur, eller när jag blir klar med detta. 
Jag har mailat kursansvarig och bett henne ringa mig imorgon, problemet är bara att sist svarade hon inte förens efter 1,5 vecka.... 
Som det ser ut nu, så får jag sätta mig denna vecka och ändra kommentarerna från opponeringsledaren och försöka få kontakt med kursansvarig. Jag funderar även på ringa studievägledaren Ulf för att förklara läget och se om han kan prata med lärarna och faktiskt berätta för dom att dom inte kan säga olika saker fram och tillbaka utan att jag ska ha en handledning/plan och faktiskt ha rätt till och veta vad som ska ske.
 
Så. förlåt för ett riktigt långt svar, men som du säkert förstår är det svårt att sammanfatta det. Så applåd till dig om du orkade läsa allt. Jag hoppas du tar till dig av tipsen MEN att dom inte får påverka dig, kom ihåg nu detta är mina tankar och känslor, det betyder inte att andra studenter tycker lika som mig. För din del kanske narritativ är svår och kvant eller kvalitativ är bättre. 
 
Jag önskar dig all lycka till Milla i ditt skrivande, och har du fler funderingar så är det bara att du kastar iväg en kommentar. Jag kommer uppdatera om hur det blir mer för min del framöver här i bloggen, förhoppningsvis redan imorgon om jag får tag på kursansvarig. 
 
Man kan lite kort och gott säga att jag inte är godkänd för att dels för jag inte hinner med allt själv, dels för att jag får höra olika saker av olika lärare/professioner beroende på vem jag talar med, svårt ämne, samt komplicerad metod.
 
Men som sagt, låt inte mina ord påverka och stort LYCKA TILL!
 
 
 
 
 
 

 
 
Kommentar:
2015-04-01 @ 07:36:05
#1: Milla

Först och främst, tack för att du ville berätta<3 Det känns som att jag fick lite perspektiv på hur arbetet går till, samt vad man ska tänka extra på!

Men för det andra, FY vad orättvist för dig :( usch vad jobbigt säger jag bara... hoppas allt löser sig :( och att du får bra, raka och ärliga handledare så man får raka besked direkt. :/ Önskar dig också lycka till <3 Kram

Svar: Tack vad snällt skrivet av dig. Och vad skönt att du fick ett litet perspektiv iallafall på hur arbetet är upplagt.

Det är bara höra av dig igen vid nya frågor

💕 kram!
Mercedés Söderqvist

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: